Friday, April 17, 2009

Bukan Soal Siapa MB, Tapi Siapa Wakil Dalam Kabinet

Salam Hormat,

Berikut kenyataan saya dalam edisi Malaysiakini hari ini.Laporan oleh Abdul Rahim Sabri | Apr 17, 09 12:07pm


Rakyat Perlis tidak memikirkan berhubung persoalan masalah perebutan siapa yang sepatutnya untuk memegang jawatan pengerusi perhubungan Umno negeri.

Sebaliknya mereka memikirkan ketiadaan pemimpin dari Perlis dilantik menganggotai kabinet baru Datuk Seri Najib Razak, kata timbalan pengerusi perhubungan Umno Perlis.

"Pemimpin Umno di Perlis langsung tidak mendapat tempat dalam kabinet Najib," kata Datuk Zahidi Zainol Abidin kepada Malaysiakini.

"Rakyat kecewa. Sokongan mereka tidak dihargai. Menjadi hasrat mereka, wakil rakyat Perlis mengganggotai kabinet, sekurang-kurangnya timbalan menteri.

"Kena ingat undi rakyat. (Undi) mereka minta dihargai," katanya.

Umno Perlis memenangi kesemua tiga parlimen di negeri itu: Datuk Seri Azmi Khalid (Padang Besar), Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad (Kangar) dan Datuk Ismail Kassim (Arau).

Sebelum ini, dalam era kepemimpinan Tun Abdullah Ahmad Badawi, dua ahli parlimen Perlis menjadi menteri penuh iaitu, Radzi dan Azmi masing-masing menteri hal-ehwal dalam negeri dan menteri sumber asli dan alam.

Mengulas keinginan Menteri Besar, Datuk Seri Dr Md Isa Sabu mendapat jawatan pengerusi perhubungan Umno Perlis, Zahidi berkata keputusan tersebut terserah kepada Najib, sebagai presiden Umno, untuk mempertimbangkannya.

"Itu masalah lama ... ia (adalah) mainan politik 'pemimpin purba' di negeri Perlis,” katanya.

"Dalam usaha untuk meremajakan Umno, lebih-lebih lagi Umno dalam keadaan lemah, kepentingan peribadi letak tepi."

Diminta mengulas kemungkinan krisis di Terengganu berulang di Perlis, Zahidi berkata beliau tidak nampak kemungkinan akan berlaku undi tidak percaya kepada Md Isa.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said berdepan dengan masalah pemulauan 10 ADUN BN, Selasa lalu - pada asalnya ura-ura untuk membawa usul undi tidak percaya terhadapnya di DUN yang berakhir Rabu lepas.

Sekian, terima kasih.

3 comments:

Anonymous said...

Zahidi

Keluarlah dari kepompong kenegerian! Your thinking is out moded.

Sudah masa such territorial thinking be removed. Asingkan personaliti yang berperanan memegang jawatan dalam parti, parlimen, dan kabinet. Sebaik2nya bukan yang sama.

Biar only the one with knowledge, skill, capability and leadership jadi Menteri. Tak kira negeri, pemegang jawatan dalam parti, atau ahli parlimen.

Patut dikecilkan lagi kabinet. Buang 50% dari Kabinet yang lepas. Kerja menteri bukan CEO tapi Chairman.

DukeOfUMNO said...

Salam Bro...

Di jemput hadir semua blogger2 wilayah utara ke Majlis Gathering Blogger2 Utara...2 May...pukul 8.30 malam...di Coffee House Kelab Cinta Sayang, Sg. Petani, Kedah...TQ!

p/s: keterangan lanjut di...
http://dukeofumno.blogspot.com

red rooster said...

Datuk,
Kali ini kami harap ujud keserasian antara Pdg Besar dgn MB. Jgn sampai ahli2 jadi 'mangsa' lagi. Masa DS Shahidan in power, 15 thn Pdg Besar dpt abuk sj. Bila dia dah jatuh, nak mintak kerjasama dgn Pdg Besar pulak,... kalau diikut jugak alamat jadi 'kerbau' lagi lah org Pdg Besar...